fbpx

[yoast-breadcrumb]

Batec winnaar Betonprijs 2012 Vitaal Beton

Batec B.V. heeft de Vitaal Betonprijs 2012 (categorie Reparatie) ontvangen voor het rijksmonument Seinhuis Post T (1933) in Maastricht. De prijs onderstreept het duurzame karakter van het materiaal beton en het vakmanschap waarmee Batec het gebouw in volle glorie heeft hersteld. Het markante witte gebouwtje is het enige nog behouden exemplaar van de seinhuizen die Ir. S. van Ravesteyn in de jaren dertig heeft ontworpen.

Datum:16-11-2012

Seinhuis Post T staat op de kop van een perron van NS station Maastricht. Het bouwwerk fungeerde tot 1985 voor de elektrische bediening van wissels en seinen en raakte daarna in verval. Het gebouwtje liep aanzienlijke betonschade op, met name aan de dakluifel en bordessen. In 2003 kreeg Batec B.V. van hoofdaannemer Bouwbedrijf Lardenoije B.V. opdracht om zowel de kolomconstructie als het seinhuis te herstellen. Na het reinigen en stralen van de betonnen ondergrond heeft Batec alle betonschade gerepareerd en het betonoppervlak geconserveerd. Daarmee is het rijksmonument, dat eigendom is van NS Stations, als erfgoed behouden.
Directeur Erik Smit van Batec B.V.: “Seinhuis Post T symboliseert de trots waarmee onze medewerkers altijd hun werk doen. Een schijnbaar onbeduidend gebouwtje staat nu mede dankzij ons sierlijk te pronken. Je moet je vakmanschap telkens weer bewijzen en de Vitaal Betonprijs onderstreept dat. Wij zijn zeer verheugd met de prijs.”

Vitaal Betonprijs
De Vitaal Betonprijs is een nieuw initiatief van de Betonvereniging i.s.m. het Platform Betononderhoud, Rijkswaterstaat en VOBN. Hiermee wil de betonindustrie aandacht schenken aan de lange levensduur van beton. Er waren 61 inzendingen voor drie categorieën: restauratie, renovatie en reparatie. Later is daar een extra categorie (Growing old Gracefully) aan toegevoegd. De winnaars werden door een jury* bekendgemaakt tijdens het Betonprijsdiner op 14 november, voorafgaand aan de jaarlijkse Betondag. Met de Vitaal Betonprijs is voor het eerst in Nederland een prijs toegekend aan bestaande betonnen constructies.

* De jury bestond uit voorzitter Cees Kleinman (TU Eindhoven), Toine van Casteren (Directeur B|A|S Research & Technology), Jo Coenen (Jo Coenen Architects & Urbanists), Anja Vissers (Architectenburo Anja Vissers), Anton Koomen (Partner Provast), Raphaël Steenbergen (TNO Bouw en Ondergrond, Youcon), Jos van Vreeswijk (Beeldend Kunstenaar), Bart van der Woerd (voorzitter VBR) en secretaris Frens Pries (directeur Betonvereniging).